Ракът на простата и Fusion биопсията - защо, как и ползи за пациента



Ракът на простата е най-често срещаният рак сред мъжете. Средно се среща в 1 от 7 представителя на мъжкия пол, като например само в САЩ годишно се регистрират над 180 000 случая.
За диагностика на пациентите се следи лабораторно PSA (простата специфичен агент), използва се ехография и ядрено-магнитно изследване (ЯМР). В зависимост от резултатите следящият специалист може да прецени, че е необходимо да се направи задължително и биопсия като най-референтен метод.
Има два вида биопсия – трансректална и трансперинеална. Трансректалната се прави през ректума. Трансперинеалната биопсия се прави през кожата в зоната между ануса и тестисите. От там идва и основното и предимство – избягва се прехвърлянето на потенциално вредни ректални бактерии. При нея се работи по строг протокол с вземане на определен брой тъканни проби чрез игла през перинеума, което позволява на медицинските специалисти да получат проби от двете страни на простатата от подозрителната зона и те да бъдат сравнени с незасегнати зони.
Най-прецизният и най-безопасен за пациента вариант е трансперинеалната биопсия да се извърши под удобния за наблюдение и работа в реално време ехографски контрол и едновременно с това с точно напасване на образа от ехографа с високорезолюционния и детайлен образ от ЯМР. Този метод на най-ясно изображение на простатата и точно вземане на пробите се нарича Фюжън (Fusion или MRI-Ultrasound prostate fusion biopsy). Той напасва и наслагва в реално време двата типа изображения. Тези подробни изображения насочват лекарите към подозрителните области, така че те могат да направят биопсия веднага. Вашата биопсия е насочена - не случайна, така че получавате надеждни отговори и лечение по-бързо.

Благодарение на премиум апарата (в който болница Софиямед инвестира наскоро и бе доставен от фирма Инфинита в отделението по урология) – Mindray Resona R9 Platinum, има и още едно уникално предимство – при него освен сензор на позицията на трансдюсера в пространството има и сензор на пациента, който да следи неговото дишане и неволни движения и така да напасва още по-точно образите от двете модалности. Това освен, че улеснява работата на специалистите, позволява избягване и на неточности, грешки или на излишно бодене на пациента.

Допълнително самият апарат ползва и патентована технология ZST+ (Zone Sonography technology), при която има множество допълнителни ползи като:
- детайлен фокус в абсолютно целия образ на екрана (а не както е при традиционите апарати само в малка зона), което повишава резолюцията и помага лесно и прецизно да се работят, както големи така и дори и много малки лезии
- сканиране с отлична пенетрация дори и на значително корпулентни и диагностично-трудни пациенти
- отлично визуализиране на биопсионната игла за прецизно вземане на пробите
- и множество други
Този апарат е чудесно допълнение и отличен помощник на прекрасният ни и опитен екип в добрата диагностика и грижата за нашите пациенти в отделението ни по урология.

Започни да пишеш тук...



Среща на Nuewa Club в Хърватия 2023
АГ форумът на Mindray отново събра на едно място европейски топ специалисти
BOEC